U čemu se razlikuju kupovne granole?

U količini orašastih plodova i sjemenki, čokolade, jesu li uopće slatke, koliki im je udio zobenih pahuljica… kriterija je puno. Na usporedni test stavili smo 4 vrste granola malih proizvođača

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kad sam nedavno susrela Dijanu Gverić, vlasnicu lanca trgovina Mrkvica, s kojom sam sjajno surađivala dok smo proizvode Jedem doma prodavali u njihovim trgovinama, upitala sam je koji je novi trend u prehrambenim proizvodima, koji proizvod uživa veliku popularnost proizvođača i kupaca.

“Neusmnjivo: granole”, odgovorila je. “Nema tjedna da nam se ne javi neki novi proizvođač”.

Kupila sam sve granole koje sam u tom trenutku našla u trgovini Mrkvica u ulici grada Mainza i odlučila vidjeti u čemu je tajna ovih „upgradeanih“ pahuljica za doručak. Na testu su: Bolja granola proizvođača Kroštula, Cocoa Sea Salt Granola proizvođača Granolarama, Granola Čokolada-kikiriki proizvođača Smočnica te Granola proizvođača Breda i pita.

Za početak, u čemu je razlika između mueslije i granole? Musli su zobene pahuljice, s dodacima orašastih plodova, suhog voća, čokolade… A što je granola? Paa… isto to, samo zaliveno kokosovim uljem ili kikiriki maslacem i zapečeno u pećnici! Dakle, granola je tostirana, odnosno pečena, muesli nisu. Oboje se jedu s mlijekom ili jogurtom, najčešće za doručak. Granola se može gricati i sama, kao snack.

S poslovne strane gledano, proizvodnja granole dobar je posao. Granole malih proizvođača, koje smo kupili u Mrkvici, stoje od 35 do 45 kn za 250-300 g.  Korektna cijena ukoliko u njima zaista ima pregršt cijelih orašastih plodova i sjemenki, koji su, znamo, skupi. Međutim, ako u njima prevladavaju zobene pahuljice, pa tek rijetko naletite na minijaturni komadić orašastog ploda, neminovno se osjećate prevarenima jer pola kilograma zobenih pahuljica proizvođači mogu kupiti za svega 5 kuna.

Vodeći se s dva glavna kriterija, sastavom i okusom, svaku smo od testiranih granola sjedinili s običnim grčkim jogurtom. Rezultati su nejednaki.

Za prvo mjesto po oba kriterija bore se Kroštulina Bolja granola te Granola Breda i pita. Bogate su cijelim orašastim plodovima, vrlo fino izbalansiranih okusa, ne preslatke, a opet imaju potrebnu slatkoću. Zobenih je pahuljica manje od svih ostalih sjemenki i orašastih plodova te ove granole bez problema možete gricati kao snack. Kroštulina granola ima i listiće sušenog kokosa, što mi se posebno svidjelo, a Breda i pita ima dominantnu aromu cimeta, koja je također vrlo ukusan detalj.

Druge dvije testirane vrste granola nisu mi se svidjele. Obje imaju prevladavajuću količinu zobenih pahuljica, koje nemaju onaj hrskavi efekt, i ne mogu zamisliti da ove granole samostalno grickam. Možda baš zbog nedostatka većeg udjela sjemenki i orašida, nedostaje im i finoće u okusu i hrskavosti. Cocoa Sea Salt granola nije slatka, što je plus. Čokolada-kikiriki granola iz Smočnice sadrži i ekspandiranu rižu, što je isto jedan od načina povećavanja volumena jeftinijim sastojcima.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_3852
Probali smo
22.10.2021.
IMG_4024
Recenziramo
20.10.2021.
IMG_3905
Slane grickalice
18.10.2021.