Predstavljamo kuharicu

Sandra Rončević: Mrvu ovog, zeru onog

Food blogerica poznatija pod nazivom O slanom & slatkom izdala je jednu od onih kuharica koje će se nasljeđivati

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Dvije stvari koje najviše volim jesu hrana i pisana riječ. Za mene su dobre kuharice poput Biblije – mogu im se vraćati beskrajno puno puta, i u njima svaki put vidjeti nešto novo. Kuharice su knjige koje s protokom vremena ne gube na aktualnosti i koje se nasljeđuju.

Moja prva takva kulinarska „Biblija“ bila je Kuhajmo brzo i zdravo Damire Skansi, izašla 2012., baš u vrijeme kad sam najintenzivnije kuhala. Ukus gospođe Skansi, koja je kao bivša novinarka riječima baratala jednako fenomenalno kao i kuhačom, savršeno se poklapa s mojim. Kuharica se još uvijek može naći u prodaji u izdanju Profila i temelji se na modernijem pristupu tradicionalnoj mediteranskoj kuhinji dalmatinsko-talijanskog tipa. Iz nje sam isprobala baš svaki recept i baš svaki mi je bio vrlo ukusan. Mnogi od njih inspirirali su i gotova jela Jedem doma.

Trebalo je proći gotovo 10 godina da naiđem na svoju drugu kulinarsku Bibliju. Sandra Rončević, autorica bloga O slanom i slatkom, izdala je opsežnu „knjigokuharicu“ Mrvu ovog, zeru onog na čak 440 prekrasno dizajniranih stranica.

Budući da je relativno nova na tržištu, nisam stigla još isprobati svaki recept, ali na koju god mi stranicu padne pogled, oduševim se. Sva jela koja sam skuhala – fenomenalna su. S kulinarske strane, recepti su precizni i točno odmjereni. S verbalne strane, Sandrini zapisi literarni su užitak. Vrhunske fotografske i grafičke izvedbe.

Kuharica Mrvu ovog, zeru onog nosi podnaslov gurmanski spomenar i ona to doista jest. Svako poglavlje otvara se emotivnim esejima, u kojima sentimenti izviru potaknuti okusima i mirisima nekih doživljaja iz autoričina života. Poglavlja nisu podijeljena na tipičan način (predjela – juhe – glavna jela – deserti) nego su jela grupirana na maštovitiji način – prema nekoj stilskoj odrednici.

Sigurna sam da će brojna buduća istraživanja jela na jedemdoma.hr biti potaknuta Sandrinim zapisima, a jedan od recepata koji vjerno prenosimo jest onaj za focacciu barese – talijansku focacciu iz grada Barija, koja u svom tijestu sadrži i krumpir.

Kuharica se može kupiti na blogu O slanom & slatkom i u bolje opskrbljenim knjižarama.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_3852
Probali smo
22.10.2021.
IMG_4024
Recenziramo
20.10.2021.
IMG_3905
Slane grickalice
18.10.2021.