U jedinstvenom zagrebačkom gastro konceptu MM Kantina na svojoj smo kulinarskoj radionici okupili smo, kao i svaki put, desetak polaznika, koji su došli naučiti neki novi način pripreme jedne od najjednostavnijih, ali i najsvestranijih namirnica – jaja.
Perfa jaja su nas jučer iznenadila kolekcijom svojih snježno bijelih jaja. Na oko su atraktivnija od onih smeđih, osobito za fotografiranje i bojanje, međutim nutritivno nema razlike između onih bijelih i smeđih. Pri nastanku boje ljuske jaja vrijedi jednostavna jednadžba: bijele koke nesu bijela jaja, a one smeđe smeđa.
Na radionici smo pripremali čak osam maštovitih recepata u kojima su glavne zvijezde jaja. Za male kućanske aparate pobrinuo se Bosch Home.
Kao i svaku kulinarsku radionicu dosad, i ovu smo započeli predstavljanjem sudionika. Nakon uvodnih riječi Željke Maras, osnivačice brenda Jedem doma, i Martine Grahovac, direktorice MM Kantine, nekoliko riječi o sebi rekli su i svi sudionici. Bilo je tu poduzetnika, studenata, poslovnih ljudi, liječnika, ali i dva – profesionalna kuhara.
Najprije smo pripremali shakshuku, bliskoistočni specijalitet koji u prijevodu znači „mješavina“, a najčešće ga jedu za doručak. Shakshuka je idealna za „čišćenje hladnjaka“, ali i za nahraniti veliki broj iznenadnih gostiju, priprema se od rajčice, paprike, luka i zapečenih jaja, a odlična je za umakanje finog kruha.
Fritaja od pršuta i šparoga proljetni je klasik koji u sezoni divljih šparoga nismo mogli propustiti ni mi.
Tamagoyaki ili japanska rolica od jaja izazvala je posebnu pozornost. Jaja se peku poput tankog omleta, koji se zatim rola i nadopunjuje novom količinom smjese, sve dok se ne dobije široka rola, koja se reže na kolutiće. Poseban okus jelu daje soja sos, pomalo neuobičajen sastojak doručka u našim krajevima.
Jaje-oblak možda je najatraktivnije jelo za fotografiranje, dok smo se oko jajeta-omotnice pošteno namučili kako bi nam ispalo onako kako smo to vidjeli na tik-toku.
Toast kruh bio je sastojak dvaju jela: jajeta u gnijezdu i preokrenutog sendviča sa šunkom i sirom.
Na kraju smo usavršili pripremu poširanog jajeta, ali i pripremu domaćeg hollandaise umaka od svježih žumanjaka. Ovaj dvojac, uz fini kruh i šunku, pretočio se u mnogima omiljeni doručak: jaja Benedict.
Sva su nam jela ispala iznimno ukusno zbog vještih i zainteresiranih sudionika, dobre energije koja je vladala MM Kantinom, ali i zbog vrhunskih Perfa jaja, koja legu sretne kokoši u Hrvatskom zagorju.
Tradicija proizvodnje jaja u Donjoj Stubici datira još od šezdesetih godina prošlog stoljeća. Farma Perfa jaja smještena je u podnožju Parka prirode Medvednica te je samim time, uz činjenicu da je Hrvatsko zagorje i dalje ekološki očuvano i zeleno područje, na idealnoj lokaciji. Za Perfa jaja zaista se može reći da su „sretna jaja zagorskoga kraja“.
Konstantna ulaganja u razvoj i prilagodba novim trendovima u proizvodnji stalna je orijentacija u Perfi.
Za to je zaslužan mlad i predan tim ljudi koji ulažu sav svoj radni entuzijazam u svakodnevne aktivnosti, ali i promišljanje o budućoj strategiji i razvoju u skladu sa svjetskim trendovima.
Glavna je djelatnost tvrtke proizvodnja svježih jaja, a prateće djelatnosti, ključne za uspjeh glavne djelatnosti, jesu proizvodnja rasplodnih jaja te jednodnevne peradi.
Perfa jaja možete kupiti u gotovo svim velikim i malim trgovinskim lancima, ali ih i pronaći u svim specijalitetima hrvatskog McDonaldsa.