Probali smo

Pelagos panirani inćuni

Filetirane pohane srdele bile su najprodavaniji proizvod Jedem doma, pa smo se razveselili kad smo u zamrzivaču supermarketa ugledali nešto slično

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kad sam u zamrzivača supermarketa ugledala sitnu filetiranu paniranu plavu ribu spremnu za tavicu, preplavila me je nostalgija. Ne tako davno, filetirane srdele bile su najprodavaniji proizvod Jedem doma. Ručno smo ih filetirali i panirali u krušnim mrvicama od prosenog kruha, koji smo sami ispekli, pa su time bile i glutenfree.

Filetirane panirane smrznute inćune proizvodi tvrtka Pelagos iz Zadra. Rado sam ih kupila jer je samostalno filetiranje sitne ribe, pa onda paniranje dugotrajan posao za obrok koji se pojede u deset minuta. Ovako, inćuni se neodmrznuti okrenu na tavici minutu-dvije sa svake strane, na brzinu se pofuri blitva i obrok je na stolu za ravno 5 minuta.

Inćuni su kvalitetno filetirani i panirani i dobiju se cijeli fileti lijepog oblika.

Na pakiranju stoji uputa da se prže u vrućem suncokretovom ulju na tavi 3 minute. Zašto suncokretovom? Vjerojatno slijede onu uvriježenu predrasudu da se na maslinovom ulju ne smije pržiti zbog nezdravih spojeva koji se razvijaju ili pak zbog skupoće ulja. Da je tako, cijela mediteranska kuhinja, i zapadnog i istočnog tipa, ne bi postojala. I Talijani i Grci i Libanonci sve frigaju u maslinovom ulju, pa bih, da se mene pita, i kod prženih ribica svakako preporučila maslinovo ulje.

Okus prženih inćuna vrlo je intenzivan, riblji, po jodu. Istina, inćun je sam po sebi nešto intenzivnijeg okusa od srdela, ali kad se kupe svježe na tržnici, uistinu nemaju toliko intenzivnu aromu joda kao ove.

Pohanje je, čak i za mene koja volim slano, vrlo slano, pa ih slučajno nemojte soliti, i ovako su rubno preslane.

Opći dojam – ok, ali ništa posebno.

Ako vam se ne da čistiti sitna plava riba i želite ručak u pet minuta, prolazi. No ako od svoje večere petkom želite malo veće gastronomsko iskustvo, radije se zaputite na ribarnicu i naoštrite nož.

Moglo bi vas zanimati...
challenge
Team building
25.11.2021.
mandarinet
Probali smo
24.11.2021.