Novo na tržištu

Pas Kitchen – svježe kuhana hrana za vašeg psa

Inovativan zagrebački servis omogućuje vam da svojim psima servirate kvalitetne, svježe kuhane obroke ljudske kvalitete

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kad pokrenete neki originalan biznis, vrlo često prilaze vam s komentarima: „E to sam ja mislio pokrenuti!“ ili „To je bila i moja ideja!“. Događalo mi se to u svim fazama Jedem doma, i dok smo kuhali po kućama, i dok smo proizvodili premium polugotova jela, i uglavnom mi je išlo na živce. Međutim, sada ovaj članak i ja jednostavno moram započeti tvrdnjom „Ovo sam i ja namjeravala pokrenuti!“. Samo zato što je jednostavno nužna za pretpriču 🙂.

Surfajući bespućima instagrama, prije nekoliko dana zamijetila sam profil primamljivog imena – @pas.kitchen.food. Među fotografijama preslatkih pasa koji kusaju hranu iz ljudskih tanjura ugledala sam jednu koja mi je osobito privukla pozornost – pseći kuhani obroci porcionirani u vakuum vrećice nalik na one kakve smo mi u Jedem doma pakirali obroke za naše petodnevne i sedmodnevne (ljudske!) detoks programe.

Odmah me katapultirala u sjećanje na moju ideju u vrijeme dok smo imali proizvodnju Jedem doma s trgovinom u Ilici  – da paralelno s ljudskim vakumiranim obrocima proizvodimo i one pseće. Osim što je ta ideja izazvala popriličnu nevjericu kod mojih kuhara u firmi, u tom smo se trenutku hrvali s bezbroj postojećih problema i nismo bili kadri staviti na noge još jedan projekt.

I baš zbog ovog uvoda istinski sam sretna što je ideja svježe kuhanih obroka za pse u Zagrebu ipak zaživjela. Našem tržištu pod imenom Pas Kitchen donio ju je Ivan Zovko, mladi poduzetnik s bogatim iskustvom u start up kompanijama u Hrvatskoj i Engleskoj. Ivan kaže da im je posao krenuo sjajno, i to zahvaljujući isključivo usmenim preporukama, budući da mu je razgovor za jedemdoma.hr prvi medijski istup.

Servis funkcionira na principu mjesečne pretplate, a balansirane obroke za pse propisala je veterinarska nutricionistkinja. Jela su kuhana na pari od namirnica ljudske kvalitete, a dolaze smrznuta i porcionirana za cijeli mjesec.

Pas Kitchen obroke probao je i moj pas Munja, čija reakcija, doduše, možda i nije neki kriterij jer je veliki prožrdljivac i još nismo otkrili hranu koja mu ne bi bila ukusna. Kako bilo, reakcija je bila čisto oduševljenje jednako onom kad u rijetkim prigodama uspije nažicati komad slasne pečenke iz naših tanjura.

Za svoga psa možete birati između različitih planova prehrane nazvanih duhovitim imenima poput sveta krava, leteća kokoš i gladan prasac, a količinu će vam po detaljnom upitniku izračunati u Pas Kitchenu.

 

Otkuda ideja o pokretanju Pas Kitchen?

Ivan Zovko: Dok sam gledao kao se Tonči (pas moje cure, često u ulozi modela za Pas Kitchen) skupa s nama bori s plinovima od skupe suhe hrane, shvatio sam da može bolje. Ako mi jedemo balansiranu, zdravu i svježu hranu, zašto najbolje prijatelje hranimo spaljenim, dehidriranim kemikalijama u kojima najmanje od svega ima hrane. Nakon što smo nastavili isprobavati različitu hranu za pse, uključujući i sirovu (BARF), Tončijevi probavni problemi nisu prestajali – samo bi se pomaknuli u drugi dio probavnog sustava. Shvatio sam da mi je teško kontrolirati čime hranim psa i da je jedino rješenje primiti kuhaču u ruke. Jedino tako mogao sam biti siguran da u hrani nisu nusproizvodi klanja ili spaljeni dehidrati i omogućiti Tončiju cjelovit, balansiran i zdrav obrok. Kontaktirao sam u Italiju prijateljicu veterinarku nutricionistinju i zamolio da nam napravi set balansiranih i cjelovitih recepata. Nakon više iteracija došli smo do recepta kojeg su prihvatili Tonči, nutricinistkinja veterinarka i moja cura. Kako sam ja vegetarijanac, nisam nažalost mogao niti probati recept. Morat ću vjerovati curi na riječ, a Tončiju i njegovim prijateljima na mahanje repom.

Koliko je proteklo od ideje do realizacije?

Ivan Zovko: Nakon što smo nahranili sve pse u krugu prijatelja, susjeda i rodbine, shvatili smo da bismo mogli pomoći i drugim psima čiji vlasnici razmišljaju čime hrane psa. Tako smo s mojim iskustvom rada u startupima, a curinim u kuhinji, napravili Pas Kitchen sa željom da psi zbilja jedu kvalitetnu, cjelovitu i balansiranu hranu od namirnica ljudske kvalitete, prilagođenu svakom psu.

Najviše smo vremena potrošili na usavršavanju recepta i procesa pripreme hrane. Kada sam čuo da se psima popravlja zdravlje, energija i dlaka od kada su počeli jesti Pas Kitchen, odlučio sam se u potpunosti posvetiti ovom projektu.

Koji je bio najveći izazov?

Ivan Zovko: Najveći izazov je bila izrada recepata koji su nutritivno balansirani, cjeloviti i ukusni psu. Često nam je bilo teško razumjeti psa i procijeniti jede li pas jer mu je obrok ukusan ili je zaista gladan. Drugi, jednako važan izazov koji smo imali je bio proces pripreme hrane. Htjeli smo zadržati nutritivne vrijednosti svježih sastojaka i osigurati mikrobiološku sigurnost i nutritivnu ispravnost hrane. Što se tiče razvoja proizvodnje i iskustva vlasnika naših klijenata, tu smo na samom početku putovanja, a glavni izazovi nas tek čekaju.

Kako je osmišljen koncept Pas Kitchen, kome je namijenjen?

Ivan Zovko: Pas Kitchen je dostava svježe pripremljene, cjelovite i balansirane hrane za pse prilagođene svakom psu. Namijenjen je vlasnicima pasa, i onima koji se tako osjećaju, a koji razmišljaju što im najbolji prijatelji jedu. Ciljamo na vlasnike pasa koji žele bezbrižnost i jednostavnost hranjenja psa. Svaki mjesec na adresu psa dostavimo paket svježe hrane u količini i recepturi prilagođenoj tom psu. Pretplata se u bilo kojem trenutku može pauzirati, otkazati i prilagoditi.

Koji benefit imaju kupci u odnosu na klasičnu suhu hranu za pse ili smrznutu von barf hranu?

Ivan Zovko: Za razliku od većine druge hrane za pse, glavni benefit je što u Pas Kitchen stavljamo hranu i ništa drugo. Hranu koju i sami možemo pojesti, nutritivno balansiranu za pse. Koristimo isključivo namirnice ljudske kvalitete. Meso i povrće kupujemo na placu gdje punimo i vlastiti frižider. Sastojke lagano kuhamo na pari kako bismo sačuvali nutritivne vrijednosti. Receptu dodamo minerale i vitamine kako bi klijenti imali cjeloviti i balansirani obrok kroz cijeli život, bez potrebe za dodacima za hranu. Vlasnici klijenata ne trebaju brinuti oko nabavke i količine hrane jer im svaki mjesec dostavimo kutiju svježe hrane u količini i receptu prilagođenom baš njihovom psu.

Gdje se Pas Kitchen može kupiti?

Ivan Zovko: Isključivo putem našeg webshopa. Bitno nam je ostvariti odnos i razumjeti potrebe vlasnika naših klijenata, ali i nekad se poigrati sa samim klijentima, pa hranu koju vlasnici naruče na našem webu sami dostavljamo na njihova vrata.

Kakve su vam cijene? Je li riječ o mjesečnoj pretplati ili se mogu naručiti pojedini obroci?

Ivan Zovko: Pas Kitchen radi na principu pretplate. Pretplatom se jednostavno upravlja i može se prekinuti, pauzirati ili prilagoditi količina hrane u bilo kojem trenutku. Ovisno o vrsti psa, godinama, aktivnosti, konstituciji, alergijama i koliko kolačića dnevno pojede napravimo prijedlog dnevnog kalorijskog unosa. Cijene se kreću od 14,92 kune dnevno za malog psa do 50 i više kuna dnevno za pse koji jedu više od kilograma hrane dnevno.

Dobivaju li se svi obroci za cijeli mjesec odjednom? Kako ste dobili rok trajanja bez aditiva i konzervansa?

Ivan Zovko: U većini slučajeva hrana za mjesec dana (28 pakiranja) zauzima jednu ladicu u zamrzivaču. Ako vlasnik psa nema dovoljno prostora u zamrzivaču, nudimo pretplatu s dostavom hrane u intervalima od 2 tjedna. Nakon kuhanja na pari hrana se brzo zamrzava. Zamrznuta i vakumirana hrana u zamrzivaču može stajati preko 3 mjeseca, iako preferiramo da vlasnici hrane svoje pse i ne čuvaju tako dugo hranu za mjesec dana hranjenja. Prije serviranja preporučujemo da hranu iz zamrzivača prebace u frižider kako bi se odmrznula.

Koji su vam daljnji planovi?

Ivan Zovko: Cilj nam je povećati proizvodne kapacitete i omogućiti još više pasa u Zagrebu i izvan njega da se hrane svježom i balansiranom hranom.

 

Moglo bi vas zanimati...
IMG_7837
Probali smo
27.01.2022.
IMG_7712
Recenzija
24.01.2022.
IMG_7408
Kolaboracija brendova
20.01.2022.