Ocjenjujemo

Nutri free American Sandwich

Bezglutenski kruh za tostiranje tramezzina kupili smo u novoj zagrebačkoj trgovini Bez glutena

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Dugo nisam prošla ulicom Ljudevita Posavskog. Tik do moje omiljene Mrkvice otvorena je trgovina bezglutenskih proizvoda Bez glutena, u koju sam  osobito sada, kada i sama izbjegavam namirnice s pšeničnim brašnom, rado zavirila.

U moru raznih žitarica, bezglutenske tjestenine i brašna, izdvajaju se i već pečene slane i slatke štrudle, koje nažalost nisam mogla probrati jer sam tih dana potpuno izbjegavala namirnice životinjskog podrijetla i slatko, a one su ili bile slatke, ili sadržavale sir i pancetu.

Ipak sam kupila jednu stvarčicu, koju inače jako volim u običnoj, pšeničnoj varijanti. Riječ je o velikim kriškama kruha za tramezzine ili američke sendviče, koji se tostiraju.

Proizvodi ga talijanski proizvođač Nutrifee i u pakiranju dođu 4 kriške, a stoji između 4 i 5 eura (isprike, nisam točno zapisala!).

Kruh je mekan, vrlo lijepog i atraktivnog oblika, posebno kad se tostira. Lijepe je bjeličaste boje zbog rižInog brašna, koje uz kukurzni škrob, čini bazu ovog proizvoda.

A kakav je okus? Kad vas netko liši velikog broja namirnica i većinu vremena provodite gladni i željni nekih okusa na koje ste navikli, ovaj kruh sasvim lijepo popuni čežnju za tostiranim tramezzinom. Ipak, ako ga uspoređujete sa standardnim, pšeničnim varijantama, struktura kruha je pomalo gnjecava, bezokusna i mrvi se.

 

Naime, upravo je gluten zaslužan za onu finu rastezljivost tijesta koje imaju pekarski proizvodi od pšeničnog brašna. A jeste li znali da je gluten – protein?

Gluten (lat. gluten – ljepilo) predstavlja kompleksnu smjesu proteina u pšenici, ječmu i raži, zvanu prolamini.

Kada se brašno navlaži tijekom proizvodnje tijesta, glutenski proteini vežu vodu, te se međusobno povezuju čvrstim nitima u mrežu znanu kao gluten. Što je više glutenskih proteina u brašnu, to se voda brže veže i stvara se čvršća mreža. Ako se u smjesu doda još i kvasac, koji svojim metabolizmom stvara ugljikov dioksid, nastala glutenska mreža „zarobi“ mjehuriće ugljičnog dioksida omogućavajući tijestu da naraste. Porastom temperature tijekom pečenja, voda koju je gluten vezao ispari, a sam gluten postane krut dajući proizvodu završnu strukturu. To visokoelastično svojstvo glutena predstavlja odličnu kombinaciju elastičnosti i čvrstoće, za koju je još uvijek teško naći zamjenu u pekarskoj industriji.

Ne možemo reći da Nutri free nije uspio u kreiranju prizvoda ali samo upozoravam gurmane  – identične zamjene za strukturu i okus pšeničnog kruha nema.

Moglo bi vas zanimati...
teglice
Nova kulinarska radionica
02.10.2023.
image
Jeste li probali?
22.06.2023.