Recenzija

Jessie Inchauspé: Glukozna revolucija

Nagli skokovi glukoze u krvi nisu uzrok samo brzog umaranja nego i puno ozbiljnijih bolesti. Ova knjiga nas uči jednostavnim trikovima optimizirati razinu glukoze u krvi, a da pritom i dalje uživamo u hrani koju volimo jesti

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Jedna od knjiga koja je uzburkala duhove u industriji wellbeinga i zdravlja jest Glukozna revolucija Jessie Inchauspé. Godinama prije izdavanja knjige ova francuska biokemičarka gradila je milijunsku instagramsku zajednicu okupljenu oko profila @glucosegoddess.

Jesssie je francuska biokemičarka s misijom da posljednja dostignuća znanosti prevede u jednostavne savjete razumljive najširem krugu ljudi. Diplomirala je matematiku na King’s Collegeu u Londonu te magistrirala biokemiju  na Sveučilištu Georgetown.

Radeći na genetičkoj analizi u jednoj start-up tvrtki  u Silicijskoj dolini, shvatila je da su za dobro zdravlje prehrambene navike daleko važnije od genetike.

Iako nije dijabetičarka, godinama je nosila kontinuirani glukozni monitor i bilježila svaku promjenu u glukoznim šiljcima, koja se događala ovisno o tome što je pojela, radila, mislila i  osjećala.

Knjiga Glukozna revolucija sistematizirani je prikaz njezinih zapisa s instagrama, sa spoznajama koje mnogima mijenjaju živote, između ostalog i moga.

 

Za koga je ova knjiga potencijalni game changer?

 • Ako pokušavate smršavjeti, ali vam je to jako teško postići.
 • Ako vam se suvišni kilogrami talože oko struka.
 • Ako tijekom dana doživljavate ekstremne napadaje gladi
 • Ako morate jesti svaka 2-3 sata.
 • Ako žudite za slatkim namirnicama.
 • Ako patite od depresije i anksioznosti.
 • Ako patite od akni.
 • Ako patite od PMS-a, hormonalne neravnoteže i sindroma policističnih jajnika.
 • Ako patite od simptoma perimenopauze.
 • Ako patite od inzulinske rezistencije.
 • Ako vam je dijagnosticiran dijabetes tipa 1 ili tipa 2.

 

Glukoza nas hrani

Za početak, autorica vrlo detaljno objašnjava mehanizam pretvorbe namirnica u energiju koju koristimo za svakodnevno funkcioniranje. Glukoza nam je nasušno potrebna za život, a njezinoj apsorpciji pomaže inzulin, hormon iz gušterače.

Svake sekunde naše tijelo sagori osam trilijuna molekula glukoze. Najuobičajeniji način da dobijemo glukozu jest da je pojedemo.

Međutim, kad stanice bombardiramo s previše glukoze, inzulin se ne stigne izlučiti ili pak neprestano suočene s visokom koncentracijom inzulina, stanice postanu otporne/nepropusne za inzulin.

Tada nastaju nagli skokovi glukoze u krvi, takozvani glukozni šiljci, i oni su najproblematičniji u cijeloj priči. Kad se nagli rast, a zatim i nagli pad glukoze u krvi događa nekoliko puta dnevno, i to godinama, u našem organizmu nastaje ogromna šteta koja će se manifestirati u cijelom nizu bolesti i – ubrzanom starenju.

Kad se naši mitohondriji utapaju u nepotrebnoj glukozi, oslobađaju se opasne molekule – slobodni radikali, koji su sposobni mijenjati naš genetski kod i potencijalni su okidači raka. S vremenom, naš organizam propada.

S druge strane, od viška glukoze se i debljamo jer nakon što inzulin svu glukozu koju može pohrani u našu jetru i mišiće, sav višak preobrazi u masnoće i pospremi u zalihe.

Meni najšokantnija informacija jest da je Alzheimerova bolest u najnovijim istraživanja izravno povezana s glukoznim šiljcima, te se naziva dijabetesom tipa 3.

 

10 trikova

No ova knjiga ne propagira „dobre“ i „loše“ namirnice. Ona donosi deset trikova, uz pomoć kojih, uz male modifikacije, možemo jesti sve što volimo, a da ne izazivamo velike glukozne šiljke, nego razinu glukoze držimo stabilnom.

 1. Jedite hranu ispravnim redoslijedom

Najprije vlakna (povrće), zatim proteini (meso, riba), pa masti, a tek na kraju škrob (tjestenina) i šećer.

 

 1. Svim svojim obrocima dodajte zeleno predjelo

Svaki obrok započnite tanjurom zelene lisnate salate.

 1. Prestanite brojiti kalorije

Za gubitak kilograma važnije je izravnati glukoznu krivulju i smanjiti inzulin nego smanjiti broj kalorija.

 

 

 1. Izravnajte krivulju nastalu poslije doručka

Za doručak borajte slane i pikantne namirnice, ne slatke.

 

 

 1. Koji god šećer jeli – isto je

Bijeli ili brezin šećer, nutella ili banana – s aspekta glukoze u krvi, svaki šećer je isti.

 

 

 1. Slatko kao desert, a ne kao zasebni obrok

Glukozni šiljak puno je veći ako slatko pojedete natašte nego nakon nekog slanog jela.

 

 1. Prije jela popijte ocat

Žlica jabučnog octa otopljena u čaši vode prije bilo kojeg obroka ustabilit će glukoznu krivulju.

 

 1. Krećite se nakon jela

Deset do dvadeset minuta šetnje nakon obroka smanjuje glukozne šiljke za 30%.

 

 1. Ako baš morate posegnuti za grickalicom, neka bude slana

Pikantna i slana grickalica dat će vam više stabilne energije od slatke.

 

 1. Nabacite malo odjeće na svoje ugljikohidrate

Nikad ne jedite same ugljikohidrate, nego ih udružite s vlaknima, proteinima i masnoćama.

 

Kao i sve revolucionarne ideje, tako i Jessiena izaziva kontroverzne reakcije, kako publike, tako i znanstvene zajednice. Jedan od glavnih argumenata njezinih protivnika jest u tome što su primjeri koje sutorica navodi anegdotalne prirode, iz njezina osobnog iskustva, a ne činjenice potkrijepljene sveobuhvatnim znanstvenim istraživanjima.

 

Veća kvaliteta života

Ipak, znanstvenih referenci u Jessienioj knjizi ima i više nego dovoljno.

A, posve anegdotalno, mogu i ja potvrditi: čitajući knjigu počela sam intuitivno osjećati koliko su tegobe koje sama proživljavam identične onima koje ona opisuje. Nakon dva mjeseca uporne primjene njezinih savjeta, sada to više samo ne osjećam nego i vrlo zorno vidim – imam više energije, depresija i anksioznost su se drastično smanjile, tlak se normalizirao, a vrijeme između obroka mi se udvostručilo bez napadaja gladi. Moja je kvaliteta života neusporedivo veća. Anegdotalno ili znanstveno potvrđeno, sasvim mi je svejedno.

O svemu što sam naučila kroz low carb iskustvo mogu naučiti i vas, i to kroz kulinarsku radionicu Low carb na talijanski i francuski način. 

Moglo bi vas zanimati...
teglice
Nova kulinarska radionica
02.10.2023.
IMG_0106
Ocjenjujemo
24.06.2023.