Putopisna kuharica

Havaji – tropski raj na zemlji i na tanjuru

Posljednjih su nam godina daleke destinacije manje dostupne, pa nam preostaje da čežnju za njima ublažimo kulinarskim reminiscencijama s prošlih putovanja

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Kamo god otputovala, centralna točka većine doživljaja u mom se slučaju vrti oko hrane. Što smo udaljeniji od doma, hrana je raznolikija, neobičnija, začudnija, i upravo se zbog toga snažnije utiskuje u sjećanje.

Kao pravo ljetno dijete, kojemu je vječno hladno a nikad prevruće, oduvijek sam maštala o dalekim tropskim morima dok Europom vladaju zima, snijeg i minusi. Odavno sam naučila: ako želim u trope, kad zavrtim globus, moram gledati destinacije geografske širine od 0 do 20 stupnjeva južno i sjeverno od ekvatora. Tako je jedne zime moj pogled pao na Havaje. Iako su sa 17 stupnjeva geografske širine na rubu tropskog pojasa, početkom siječnja ondje je bilo lijepih 26 stupnjeva, bez kiše.

Vjerojatno zbog američkih filmova, Havaji su  za mene oduvijek bili sinonim raja – visoke palme, purpurni zalasci sunca, košulje s tropskim motivima, duge pješčane plaže, egzotično voće i tamnoputi kosooki domaćini u šarenim suknjicama s cvjetnim vjenčićima oko vrata.

 

No Havaji su, ruku na srce, od Hrvatske jako daleko. Na Havaje se ne ide usput. Od zapadne obale SAD-a oni su udaljeni još dodatnih šest sati leta. Havaji su otočna država usred Tihog oceana, na pola puta između Amerike i Australije, i najmlađa su savezna država SAD-a.

I hrana na Havajima prati zanimljivu povijest ove otočne državice. Prvu su je naselili Polinežani između 300. i 500. godine. Kako su u to vrijeme masovno prelazili opasni i golemi Tihi ocean, ostaje nepoznanica. Upravo su oni na havajske otoke donijeli biljke, te zasadili plantaže kokosa, ananasa i banane. Doveli su i životinje koje su služile za prehranu – svinje i piliće. Bili su to glavni izvori proteina uz brojne vrste riba koje žive u Pacifiku.

Nakon što su prvi Europljani i Amerikanci stupili na havajsko tlo koncem 18. stoljeća, preko svojih misionara i kitolovaca na Havaje su donijeli svoju hranu poput koza, sjemenki lubenica, buče i luka, ali i izgradili velike plantaže šećerne trske.

Kako su plantaže ananasa i šećerne trske rasle, tako su i potrebe za radnom snagom bile veće, pa između 1850. i 1930. na Havaje masovno pristižu brojne skupine doseljenika iz Kine, Koreje, Japana, Filipina, Porto Rica i Portugala. Svi su oni ostavili svoga traga u havajskoj kuhinji, pa tako i dan danas ondje u svakodnevnoj hrani možete osjetiti okuse svih tih zemalja.

Tako ćete naići na tanjure inspirirane sushijem – sirovom ribom u kombinaciji s japanskom rižom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom. Na Havajima je nastao i poke bowl, također svojevrsni dekonstruirani sushi. Puno toga ondje se začinjava ananasom, pa ćete tako uz burger ili hot dog na tanjuru dobiti poslužen kiseli krastavac i – krišku ananasa.

Ananas nas vodi do većini najpoznatijeg jela s imenom Havaja koju često nailazimo i na menijima naših pizzerija – «Pizza Hawaii». Naime, ona uopće ne potječe s Havaja, nego je riječ o izumu kanadskog restoratera grčkog podrijetla Sama Panupoulosa, koji je odlučio tipično havajsko voće staviti na pizzu, čime si je uspio priskrbiti vojsku poklonika i vojsku protivnika.

Američka hrana za nas Europljane je teška. Čak i u tanjurima fine dining restorana naići ćete umake na bazi majoneze, pohani kruh, burger varijantu brojnih jela. Amerikanci jednostavno vole konkretno jesti. Ono što mi je na Havajima jako nedostajalo jesu – juhe. Iako internetski izvori kažu da postoji havajska tradicija juha od piletine, ribe i povrća, u restoranima i hotelima ih jednostavno nije bilo. Tako sam ondje po prvi put u životu doručkovala juhu. U želji za toplom juhom posezala sam za jedinom koja je bila na raspolaganju, a to je bila japanska miso juha, koja se služila za brojne japanske turiste kao dio doručka.

 

Kako bismo se upoznali s havajskim kulinarskim i kulturnim nasljeđem, posjetili smo jedan njihov tipični luai, performans koji kroz zanimljive glumačko-glazbene igrokaze kazuje povijest ove zanimljive države, ali i neke kulinarske tradicije.

Na početku ceremonije pozvali su nas da priđemo nečemu što su zvali «imu», a izgledalo je bizarno poput malog groba. Snažni momci u havajskim suknjicama prihvatili su se kopanja zemlje lopatama i za nekoliko trenutaka iskopali su instalaciju sličnu peki. Ispod slojeva zemlje, pod žarom i pokrivalom od lima ležao je fini mirisni sporo pečeni odojak u komadu, koji na žaru pod zemljom boravi i do 12 sati. Jede se u varijanti trganog mesa, pulled porka.

Ribe koje se poslužuju na havajskim tanjurima na Jadranu nikad nikada nismo vidjeli ni okusili. Mahom su ogromnih dimenzija. Ahi i mahi-mahi prešle su granice Havaja i vrlo su često na menijima diljem SAD-a. Ahi je žutorepa tuna, a mahi mahi je golema riba intenzivnih zeleno-žutih nijansa, blagog, kompaktnog mesa. Najčešće se reže na fete poput tune ili gofa.

Što se tiče slastica, baš kao i u ostalim tropskim krajevima, na Havajima su one krajnje jednostavne i osvježavajuće. Idealne su za nekoga poput mene, tko ne voli tešku čokoladu, komplicirane torte i kolače te jako slatke okuse. Uživala sam u haupiji, veganskoj kokos verziji pana cote, te pudingu od kruha posluženom s tropskim voćem.  Zanimljivo, puno havajskih recepata originalno je gluten free, pa su to i ova dva recepta koja danas objavljujemo.

 

Mahi mahi u umaku od manga

Dakako, mahi mahi nećete pronaći kod nas, ali umjesto nje možete upotrijebiti bilo koju veliku ribu koja se reže na fete: tunu, sabljarku, gofa.

Za 2 osobe trebat će vam:

  • 2 velika odreska ribe
  • žlica kokosovog ulja
  • žlica tamari umaka od soje
  • žlica bezglutenskog brašna
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica octa od riže
  • žlica meda
  • 1 zreli mango narezan na kockice
  • mala vezica peršina

Najprije napravite umak: u zdjeli pjenjačom dobro pomiješajte tamari umak od soje, protisnuti češnjak, med, rižin ocat i brašno. U ovom umaku marinirajte fete ribe sat-dva prije pečenja. U tavi ugrijte kokosovo ulje. Izvadite ribu iz marinade i pržite je po 3 minute sa svake strane na srednje jakoj vatri. Ostatak marinade ulijte u tavu. Dodajte kockice manga i pustite da se pirja koju minutu, kako bi pustio sok. Dobit ćete mekanu ribu prelivenu ljepljivim slatko-kiselim umakom. Pospite peršinom. Poslužite uz rižu ili kuhani krumpir.

Haupia

Ovo je jedan od onih recepata koji se teško može zvati receptom – upute su krajnje jednostavne.

Za 2 osobe potrebno vam je:

  • 1 limenka punomasnog kokosovog mlijeka
  • 5 žlica gustina
  • 5 žlica šećera
  • 150 ml vode

Pristavite kokosovo mlijeko u mali lončić na srednje jako vatru. Iskoristite i tekući dio mlijeka i sloj masnoće koji se skupio na vrhu limenke. U zdjeli pjenjačom miješajte gustin i šećer, polako dodajući vodu, dok se ne pretvori u jednoličnu smjesu. Kad kokosovo mlijeko provrije, smanjite vatru, ulijte smjesu gustina i šećera, te miješajte pjenjačom nekoliko minuta dok ne dobijete glatku strukturu pudinga. Ulijte vruću smjesu u četvrtastu posudu dimenzija otprilike 20 x 20 cm i stavite u hladnjak na hlađenje nekoliko sati. Kad se haupia potpuno ohladila, režite je na kocke i poslužite.

Moglo bi vas zanimati...
challenge
Team building
25.11.2021.
mandarinet
Probali smo
24.11.2021.