Postoje mjesta na kojima hrana ima tako poseban, zavodljiv okus, a ne možete na prvu dokučiti koji tajni sastojak koriste.
Damo se kladiti da je u većini slučajeva tajna u aromatiziranim solima. Kvalitetna sol začinjena finim aromama začinskog bilja, povrća i voća ostavlja onaj zavodljivi umami zbog kojeg želimo jesti još i još, čak i neke posve obične, ili ne tako omiljene namirnice.
Pravi biznis od aromatiziranih soli napravila je naša nedavna sugovornica Daniela Drčec sa svojim brendom Adorable. U asortimanu imaju čak 18 vrsta soli, od kojih je jedna maštovitija od druge. Peršin, celer & ljupčac, crno vino, mandarina & list smokve samo su neke od njih. Dolaze u četiri različite veličine, u mlincu, vrećici, četvrtastoj većoj ili mini staklenki.
Baza svake Adorable soli je bio kristalična morska sol iz Nina, a različite vrste oplemenjene su organskim biljem koje raste u Hrvatskoj.
Jednu od nama najprivlačnijih soli, onu dimljenu drvom ružmarina, odlučili smo isprobati na jednoj namirnici koja najčešće ne izaziva oduševljenje – prokulicama.
Prokulicama smo odrezali zadebljali korijen pri dnu te stare vanjske listove i prepolovili ih. Obilato smo ih zalili maslinovim uljem te začinili soli dimljenom ružmarinom. Dobro smo ih promiješali. Po vrhu smo ih posuli ribanim parmezanom. Stavili smo ih peći u pećnicu zagrijanu na 220 na 20 minuta. Rezultat je uistinu bio impresivan. Prokulice su pojeli i oni koji ih ne vole.