Predstavljamo kuharicu

Ana-Marija Bujić: Pantarul doma

Jedna od pionirki gastro blogova u nas i suvlasnica dubrovačkog restorana Pantarul u svojoj je kuharici Pantarul doma objedinila 110 recepata idealnih za pripremu unaprijed

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Znate li što znači pantarul? U dubrovačkom govoru ta riječ označava vilicu, ali i ime popularnog dubrovačkog restorana.

Anu-Mariju Bujić, autoricu gastro bloga Da mi je nešto slatko i suvlasnicu restorana Pantarul, uočila sam relativno nedavno. U bespućima golemog gastro sadržaja na internetu, nije čudno da vam neko ime promakne.

Međutim, brzo je zaokupila moju pozornost. Svaki recept bio je po mom ukusu, a kako sam se uzbro pretplatila i na njezin newsletter, bila sam ugodno iznenađena kvalitetom napisanog sadržaja. Nikakvo čudo jer riječi su, poput kuhače, Ana-Marijin medij. Po struci je prevoditeljica.

Moja prijateljica Ana nedavno je posjetila Dubrovnik i večerala upravo u Pantarulu, gdje mi je kupila njihovu kuharicu, sjetivši se da sam je spominjala. Ta divna gesta nosi i Aninu nadu da koje od Pantarulovih divnih jela jesti i u Zagrebu, i to u mojoj kuhinji, budući da ona ne kuha.

Kad sam u ruke uzela kuharicu Pantarul doma, shvatila sam da se moje prepoznavanje s autoričinim senzibilitetom, uz sličan ukus za hranu i spisateljski dar, dogodilo i na trećoj razini: onoj za planiranje i pripremu obroka.

Ana-Marija u svojoj knjizi polazi od pretpostavke da je dočekivanje većeg broja gostiju na ručku ili večeri iznimno zahtjevan pothvat, koji će si svaki domaćin olakšati mudrom pripremom unaprijed. Kako sama kaže, svaki od 110 recepata može se pripremiti dan ili čak dva unaprijed, pa vama preostaje samo da postavite stol prije dolaska gostiju, uronite u pjenušavu kupku s omiljenim časopisom te goste dočekate opušteni i bez stresa.

Jela su podijeljena po slijedovima posluživanja: nešto za početak, krekeri i kruh, namazi i paštete, salate i povrće, glavna jela, nešto slatko i nešto za kraj.

Osim recepata, autorica objavljuje i priče o nastanku Pantarula, svom odnosu prema hrani, intervjue sa svojim suradnicima u restoranu, te praktičan vodič što sve morate imati u svojoj kuhinji i kako planirati obroke.

Sami recepti su vrlo primamljivi, ugodnog restoranskog izgleda, ali opet vrlo lako zamislivi i u kućnoj kuhinji. Sadrže presjek najpopularnijih internacionalnih recepata, koje vole foodieji diljem svijeta poput osso buca, confita od patke i mini pavlove.

Prva stvar koju sam isprobala nije samostalno jelo, nego tek atraktivni dodatak jelima. To je onaj hrskavi, okrugli kreker od parmezana, koji vam je sigurno koji put poslužen uz juhu u boljim restoranima. Recept je uistinu jednostavan, a možete ga pripremiti za manje od 10 minuta.

Moglo bi vas zanimati...
challenge
Team building
25.11.2021.
mandarinet
Probali smo
24.11.2021.