Detoks spašava

13. srpnja 2020.

I doslovno i figurativno. Intenzivno pratim razne biznise s hranom diljem svijeta, pa me tako već neko vrijeme zaokuplja ideja da napravimo svoju verziju petodnevnog plana prehrane sa svrhom detoksikacije organizma, koji je popularan u raznim bližim i daljim zemljama. Dakako, verziju prilagođenu jakim stranama brenda Jedem doma – tehnikama koje nam omogućuju pripremu jela s rokom trajanja, pri čemu bi se ljudima moglo odjednom dostaviti po tri već pripremljena obroka za svih pet dana posta.

 

Za tehnologiju i izvor kvalitetnih namirnica imamo rješenje, ali tko će nam napisati jelovnike? Iako svoju poslovnu fizlofiju temeljimo na ljubavi prema dobroj hrani, ne na nutricionizmu, bili smo svjesni da bi se svaki pokušaj funkcionalnog plana prehrane bez stručne osobe doimao neozbiljno. Na toj smo stavci zapinjali još od proljeća, ne uspijevavši pronaći zajednički jezik s pojedinim stručnjacima za prehranu. I onda se pojavila ona – nutricionistica Alma Bunić, magistrica prehrambene tehnologije s bogatim iskustvom u biorezonanci, fitoterapiji, kvantnoj medicini.

 

Ideju smo razradili u rekordnom roku, a da je energija koja stoji iza ovog projekta prava, svjedoči i činjenica da je naš petodnevni detoks program od prvog dana izazivao veliki interes tržišta.

 

Kako je nama u Jedem doma ljeto uvijek sušno, a ovo u doba korona krize pogotovo, već smo razmatrali rezervne opcije skraćivanja radnog vremena, samo da opstanemo do jeseni, koja nam tradicionalno nosi povećan interes za hranom kod kuće.

No onda se dogodilo čudo – od dana kad smo objavili reklamu za detoks program na društvenim mrežama prije dva tjedna do danas zasuti smo narudžbama, što nam je, barem zasad, donijelo i posla i prohoda na način da skraćivanje radnog vremena zasad nije opcija.

 

A kako je detoks spasio mene osobno? Odricanje od omiljene hrane, a omiljene je kod mene puno, dugo mi nije polazilo za rukom. Petodnevni detoks Jedem doma sam izdržala bez ijedne „prevare“, što me je ispunilo zadovoljstvom i navikom koja je ostala.  Spasio me je ostajanja u ukorjenjenim navikama, uvjerenja da se proiv genetike ne može puno i

 

Prvi dan sam izdržala već većih problema jer su duh i volja jaki, nosi vas inspiracija nečim novim, čak i kad ste malo gladni. Drugi dan bila sam već strašno gladna, tim, više što je intervalnim postom i vrstom obroka (ujutro smoothie, popodne varivo, tek predvečer konkretan obrok koji se žvače) moj je prirodni izraziti ranojutarnji bioritam bio ozbilno ugrožen. Naime, u pravilu ustajem s izlaskom sunca, a to je u ovim ljetnim mjesecima već oko 4,30 sati, i organizam mi traži konkretniju hranu u prvom dijelu dana. Nakon 17 sati moje tijelo polako se gasi i priprema za kraj dana, pa ni ne traži nešto puno hrane. No shvatila sam ovaj petodnevni program kao test – neću prigovarati Alminim rješenjima nego izdržati  pet propisanih dana, kako god bilo. Treniranje ega nikad nije na odmet.

Treći dan novi režim postao mi je normalan stil prehrane, a četvrti i peti dan mi je predviđene hrane bilo čak previše.

Tjedan dana sam pauzirala i u tom sam se tjednu i držala se novih navika, ali se i sporadično vraćala starim neumjerenim gurmanskim epizodama. U trenutku dok pišem ovaj tekst započinjem drugi krug istog detoksa. Ono što me vuče k njemu svakako je tjelesna lakoća, ali najviše kreativan um i izoštren fokus do razine da imam energije za puno više aktivnosti tijekom dana nego inače.

Činjenica da su obroci obilježeni brojem i satom i do kraja pripremljeni ne ostavlja puno prostora za odustajanje, i to je također velika prednost.

Detoks program imati ćemo u ponudi do kraja srpnja, a ako to budete htjeli, i koncem kolovoza, kad se svi vratimo s godišnjih odmora. I da, možete slobodno zamijeniti ručak za večeru svaki dan. Nisam to ja izmislila, potvrdila je naša nutricionistica Alma. 🙂