Recenzija

Barilla bezglutenska tjestenina

Za sve one koji izbjegavaju gluten, isprobali smo bezglutensku tjesteninu od riže i kukuruza najpoznatijeg proizvođača – Barille

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Bezglutenska tjestenina često ima problema sa svojom strukturom. Naime, ono što kruh čini kruhom, a tjesteninu tjesteninom upravo je gluten, protein iz pšenice koji daje specifičnu rastezljivost i ljepljivost.

Budući da je možda i najpoznatiji proizvođač tjestenine na svijetu, Barilla je svoju teksturu usavršila. Dok jedete Barilla bezglutensku tjesteninu, osobito s nekim umakom, nemate niti malo onaj osjećaj nekompaktnosti i raspadanja, od koje znaju patiti drugi proizvođači. Bezglutenska varijanta Barille dolazi u nekoliko različitih oblika, a ja sam testirala najpopularniji: penne.

Pakiranje bezglutenske tjestenine ima 400 g, a ne 500 g kao „obična“, te pakiranje stoji 4,40 eura.

Najveći problem s tjesteninom, otkad sam na antihistaminskoj prehrani, za mene nije odsustvo glutena već odsustvo umaka od rajčice. Rajčica je u svim oblicima veliki liberator histamina, pa je treba posve izbjegavati dok ste u fazi čišćenja organizma od histamina.

Budući da za mene tjestenina gotovo nije tjestenina ako nema umaka od rajčice, nisam si nimalo pomogla odlukom da ne konzumiram niti mliječne proizvode. To znači da ne mogu pribjeći bijelom umaku na bazi maslaca ili vrhnja. U obzir dolazi kokosovo vrhnje (kokos je iznimno preporučkjiv na antihistaminskoj prehrani), a najkvalitetnije ćete dobiti tako da odvojite masni čvrsti dio s kokosovog mlijeka, koje možete poslije popiti.

Na posipanje tjestenine ribanim parmezanom niti ne pomišljajte – dugo odležani proteinski proizvodi ono su što najviše trebate izbjegavati ukoliko patite od intolerancije na histamin.

Evo brzinskog recepta sa slike:

U loncu pristavite vodu da zakuha, pa kuhajte Barilla bezglutensku tjesteninu 10 minuta. Ocijedite.

U woku na jako zagrijanom maslinovom ili kosovom ulju popržite na trakice narezan mladi luk, kupus, mrkvu i tikvcu. Kad se povrće dobro porži sa svih strana, dodajte kokosovo vrhnje. U wok ubacite ocijeđenu skuhanu tjesteninu te sve posolite i dobro promiješajte na vatri. U tanjuru pokapajte uljem sjemenki grožđa, koje također ima snažno protuupalno djelovanje.

Moglo bi vas zanimati...
teglice
Nova kulinarska radionica
02.10.2023.
IMG_0106
Ocjenjujemo
24.06.2023.