Nakon velikog uspjeha našeg prvog petodnevnog detoksa, odlučili smo za jesen ponuditi našto slično.
Kako mi je tijekom ljeta u ruke došla literatura o alkalnoj prehrani, u konzultacijama s našom stručnom suradnicom nutricionisticom Almom Bunić odlučili smo zainteresiranim kupcima ponuditi jedan dulji program temeljen upravo na načelima alkalne prehrane.
Prevelik unos konvencionalne hrane s kojom se probavni sustav ne može nositi štetno djeluje na odnos alkalnog (lužnatog) i kiselog u tijelu. Debljamo se. Zbog toga nam je teško vježbati. No to je tek simptom koji i sam utječe na zdravlje: zbog smanjene fizičke sposobnosti previše opterećujemo tijelo i stvaramo teškoće kosturu. Ono što počne nelagodom i bolovima može dovesti do ugradnje kuka i koljena. Postajemo nepokretni. Manje vidljiva promjena događa se u našem tijelu. Prije nego što se udebljamo, kosti se demineraliziraju, koža se opusti zbog pomanjkanja hranjivih tvari, a toksini s kojima pokušavamo izaći na kraj naprežu naše organe. Uspijevamo nekako, ali pritom gubimo vitalnost, energiju, zdravlje. Zbog prevelike kiselosti brže starimo. Što je još gore, prevelika kiselost stvara u tijelu uvjete u kojima se mogu razvijati alergije i bolesti. Naš probavni sustav prirodno pokušava uvesti red u mješavinu stvari koje konzumiramo. Problem je u tome što previše onoga što jedemo stvara kiselinu, a premalo djeluje alkalno.
Znakovi da je tijelo previše kiselo:
- Zatvor stolice i nadutost
- Manjak energije i koncentracije
- Problemi s težinom
- Loš ten i suha, beživotna koža bez sjaja
- Bolest desni, karijes i neugodan zadah
- Česte hunjavice i prehlade:
- Bolovi u mišićima i zglobovima
Sve namirnice koje jedemo možemo svrstati u one koje stvaraju kiselost i one koje stvaraju alkalnost organizma. To ne mora značiti da namirnice kisela okusa (limun, ocat, rabarbara i druge) moraju stvarati kiselinu. Tako limun, koji je kiseo, zapravo alkalizira nakon što ga tijelo probavi.
Najkiselijim namirnicama smatraju se životinjskim bjelančevinama te alkohol, kofein, tvornički prerađena hrana i šećeri. Najslabije kiseline nalaze se u bjelančevinama biljnog podrijetla, primjerice u mahunarkama. Namirnice koje djeluju alkalno uključuju većinu povrća, mnoge vrste voća, hladno prešana ulja, mnoge žitarice i sve začinske biljke. Ali na tijelo utječe i način na koji hranu prerađujemo i probavljamo. Jedemo li nešto alkalno, ali smo u žurbi i ne žvačemo dovoljno, hrana se loše probavlja i fermentira te uzrokuje kiselost.
Alkalna prehrana uključuje 2/3 alkalnih namirnica i 1/3 kiselih.
Alkalna kura Jedem doma traje 7 + 7 dana. Možete odabrati jedan ili dva tjedna. U prvom tjednu se jedu uglavnom obroci temeljeni na bezglutenskim žitaricama, povrću i voću, dok su u drugom tjednu uključeni i meso i riba. Naši kupci dobivaju po tri već pripremljena obroka za svaki dan, i to u dva navrata tijekom tjedna – 1. i 4. dan programa.
Jelovnik
- TJEDAN
- Dan
Doručak: kruh od 5 vrsti sjemenki, mediteranski namaz
Ručak: pečena cikla, bob i vlasac s orahovim uljem
Večera: alkalna maneštra
- Dan
Doručak: svježi jogurt s lanenim sjemenkama, smokve u biljnom čaju
Ručak: salata od mahuna, krumpira, rikule i kopra
Večera: varivo od mladog kupusa + pesto od badema
- Dan
Doručak: moćne pahuljice + smokve u biljnom čaju
Ručak: pečena cvjetača s tahini umakom i sezamovim sjemenkama
Večera: juha od komorača i kopra
- Dan
Doručak: svježi jogurt s medom i omega mješavinom
Ručak: povrće na azijski način
Večera: juha od mrkve i đumbira, posip od sjemenki sezama
- Dan
Doručak: pahuljice od heljde i prosa s cimetom i đumbirom
Ručak: salata od prosa, rajčice, krastavca, peršina i pinjola
Večera: varivo od leće i mente
- Dan
Doručak: kruh od kukuruza i slanutka + namaz od patlidžana
Ručak: salata od heljde s avokadom, rajčicom i suncokretovim sjemenkama
Večera: varivo od mahuna s koprom
- Dan
Doručak: moćne pahuljice s borovnicama
Ručak: rižoto od kvinoje
Večera: curry od kelja
2.TJEDAN
- Dan
Doručak: pahuljice od prosa i heljde s cimetom i đumbirom
Ručak: tagine od piletine i povrća (pileći batak/zabatak u tikvicama, rajčici, slanutku, maslinama)
Večera: alkalna maneštra
- Dan
Doručak: namaz od slanutka i rikule na kruhu sa sjemenkama, Grejp
Ručak: puretina u grašku
Večera: popečak od slanutka + gusta juha od korijena celera
- Dan
Doručak: svježi jogurt s medom i omega mješavinom
Ručak: pečena paprika punjena bulgurom i orašastim plodovima
Večera: gusta juha od ribe
- Dan
Doručak: heljda u pestu od rikule + svježi krastavac
Ručak: mesne okruglice s tzatzikijem
Večera: salata od rikule, pečene cikle, batata i lješnjaka
- Dan
Doručak: palačinke od heljde + namaz od svježeg začinskog bilja i skute
Ručak: pečena cvjetača s chillijem i inćunima
Večera: varivo od leće i mente
- Dan
Doručak: moćne pahuljice
Ručak: piletina u umaku od naranče + salata od ljubičastog kupusa
Večera: gusta juha od cikle s bučinim sjemenkama
- Dan
Doručak: svježi jogurt s lanenim sjemenkama, suhe marelice u biljnom čaju
Ručak: file brancina u korici od badema, pirjani komorač
Večera: varivo od mahuna i kopra